L’IES Josep Font i Trias d’Esporles educa contra el masclisme.

El passat 26 de novembre, amb motiu del 25N: Dia per a l’eliminació de la violència contra les dones, l’institut d’Esporles va dur a terme una sèrie d’activitats coeducatives per a la prevenció i sensibilització envers la violència masclista. Les classes ordinàries es varen aturar a les 12 per a donar pas als tallers programats per la comissió de coeducació. Aquests es varen pensar tenint en compte l’edat i la maduresa de l’alumnat. Així, a primer d’ESO les activitats desenvoluparen pràctiques relacionades amb els estereotips i rols de gènere. A segon, desmuntaren els mites de l’amor romàntic. A tercer, les al·lotes varen poder reflexionar i posar en comú les violències, tant les simbòliques com les relacionades amb l’assajament sexual, que pateixen sovint. I els al.lots repensaren els mandats de la masculinitat tradicional que limiten el seu desenvolupament personal com a homes igualitaris. Finalment, a quart curs, conegueren la realitat de les dones palestines a la franja de Gaza.

Per acabar la jornada, tota la comunitat educativa va presenciar una performance duta a terme per alumnes i professorat amb l’objectiu de visibilitzar la xacra social de la violència masclista que es manifesta, a la seva part més visible, en forma de feminicidis: 47 en total a Espanya d’ençà del començament d’aquest any. Després de l’acció, una alumna de 2n va ser l’encarregada de llegir el manifest unitari que hem signat els 150 centres educatius de l’illa de Mallorca adherits al moviment #Feminisme ALEscola de totes les etapes educatives i que a continuació es reprodueix:

IMG_0650

No m’ho ordenis! No em toquis! No em mereixo que m’incomodis! No tenc perquè repetir-t’ho dues vegades! Em nego que intentis manipular-me, em nego a les teves mans, als teus comentaris… Em nego completament!! Per què? Si no t’he fet res! Si no et conec! Per què? Per la meva falda i el meu escot? S’ha acabat!

Al voltant de 50 dones han estat assassinades en el que duim de 2018 a Espanya, 50 víctimes amb una vida que se’ls ha pres de les mans i sense una altra oportunitat per canviar el seu trist destí. Avui volem recordar totes aquestes dones víctimes de violència de gènere que han mort en mans de les seves parelles.

Demanam que es prenguin seriosament les denúncies. Hi ha molts anuncis publicitaris que resen: “CRIDA!”, “NO CALLIS!”, però si darrere d’aquesta cridada no es fa res això no ens du enlloc.

Recordam també que no només són víctimes les que moren. Totes i cada una de nosaltres hem patit en diferent grau aquesta violència masclista, que comença des de ben petites i que està tan normalitzada malauradament en el nostre dia a dia.

L’administració hauria de prendre mesures dràstiques i radicals contra la violència masclista. Ja des d’infants, cal ensenyar un respecte mutu entre dones i homes. Tota la societat tenim la responsabilitat d’educar i de col·laborar per avançar com a éssers humans i així arribar a viure en un món sense patiment, dolor ni violència cap a les dones i nines.

També vosaltres, homes, alçau la veu! Lluiteu amb nosaltres per a un únic objectiu que és trobar la igualtat entre homes i dones. No penseu que la paraula feminista significa que la dona és superior, sinó que al llarg dels anys hem estat maltractades, abusades, utilitzades com a objectes i l’únic que cercam és que ens tractin amb respecte igual que a l’home i res més. Si us plau obriu la ment i uniu-vos contra la violència de gènere com ja ho fan molts.

Ara sí, tots i totes, lluitem contra la violència de gènere!”

Laura Izquierdo (Comissió de coeducació de l’IES Font i Trias, Esporles).

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s