El llibre de les bèsties

Catalina Pont, Juny 2016

Coincidint amb la celebració de final de curs, els alumnes de Processos de Català de 2n d’ESO vam presentar una adaptació de l’obra del Llibre de les Bèsties, que és la setena part d’una de les grans novel·les de Ramon Llull anomenada Fèlix o Llibre de les Meravelles.

Volguérem contribuir, d’aquesta manera, a la commemoració del setè centenari de la mort de qui va ser el creador de la prosa literària en català i el mallorquí més universal de tots els temps.

Es tracta d’una faula, protagonitzada per animals, en què els personatges cerquen el control del poder en benefici propi.

Comença amb la discussió sobre l’elecció del rei, ja que hi ha dos grups clarament diferenciats i enfrontats: els herbívors i els carnívors.

Na Renard, la guineu, vol aconseguir el poder, però és conscient que no pot per la seva mala reputació. Per això vol manar en l’ombra, per manipular el lleó, el rei, que s’anirà corrompent de mica en mica i cometrà errors i injustícies greus.

Mitjançant aquest apòleg, Llull ens mostra el cantó fosc de la política i ofereix un exemple de rectitud per a reis i governants. Amb una finalitat clarament didàctica, l’obra és probablement una de les més populars del beat.


Donat que el projecte no estava contemplat en la programació inicial, i que sorgí ja ben avançat el curs, vam haver d’implicar-nos-hi tots de valent per poder dur-lo a terme.

Vam organitzar comissions per tal de distribuir la tasca i rendibilitzar el temps i els esforços: adaptació d’una part de text a guió teatral, resum de l’altra per ser narrat, redacció de la presentació i breu ressenya de l’autor, recerca de música i efectes especials, elaboració de màscares i decorats -per a la qual cosa comptàrem amb l’ajut i mestratge de la professora Eli Calvo, a qui agraïm sincerament la seva col·laboració …

Malgrat els nervis i els imprevists de darrera hora -d’altra banda tan habituals-, l’alumnat va valorar positivament l’experiència i el repte d’actuar davant públic, alhora que van sentir més propera la figura del nostre il·lustre escriptor.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s