Quines plantes tenim al nostre pati i jardí?

El curs passat els alumnes de PISE varen començar un nou projecte al centre: l’enjardinament de la part del pati més propera a l’edifici, amb ajuda de la Comissió Ambiental. Però han estat els alumnes d’enguany els que han acabat i ampliat el projecte, tenint cura diària del jardí i de l’hort que han començat a cultivar. Na Marina, en Sergi, en Gerard i n’Àngel han fotografiat i catalogat les espècies que hi ha sembrades, com també els arbres del pati. Durant el curs heu pogut observar el mural amb tota aquesta informació penjat al passadís. Juntament amb el nom conegut per tots (nom vulgar), s’hi ha afegit el nom científic de cada planta (nom en llatí, universal). Així, per exemple, el nom científic del romaní és Rosmarinus officinalis.

Les espècies aromàtiques que hi trobam són molt comunes, utilitzades tant a la cuina com a condiment o bé per fer infusions, com l’herba sana, l’herba de sant Joan, l’herba Lluïsa, el romaní, frígola de Sant Joan, la lavanda i la sàlvia. Quant als arbres, tenim alguns caducifolis, com lledoners i plàtans i arbres de fulla perenne, com l’arbocera.

Patricia García Garí

jardí

Els alumnes ens conten…

L’hort el vàrem començar el primer trimestre. En un principi el vàrem netejar perquè estava molt malament. Al llarg de dues setmanes n’haguérem de treure les pedres que i les males herbes. Una vegada aclarit, ja tocava llaurar tot el tros de terra que ens deixaven utilitzar. Després d’haver-lo llaurat vàrem col·locar-hi una tela per tal que la humitat quedàs a la terra i així les plantes no necessitassin tanta aigua. Na Nicole ens va fer classes de cosir, i ens va ajudar a fer la tela que vàrem utilitzar al jardí. Despres d‘haver-la cosida, la vàrem foradar per poder-hi posar les plantes.

Al jardí, hi hem sembrat molts tipus de plantes: trocadero, lletuga iceberg, endívia, maduixeres (que ens va donar na Xisca Mestre), coliflor, alls, porros, col i bròquil. I encara ens queda plantar-hi les tomatigueres.

Fent aquest projecte hem tingut tot tipus de problemes, primer les pedres que vàrem haver de llevar de davall terra, feina que ens va dur prou de temps, sort que aquest problema el vàrem solucionar treballant molt amb l’aixada. Un altre va ser el dels caragols i llimacs, que es menjaven tot el que plantàvem. Aquest problema no el podríem haver resolt sense l’ajuda de la professora de Naturals, na Patrícia, que ens va explicar que la cervesa era molt bona per atraure els caragols. I així ho vàrem fer: posàrem tres tassons de cervesa dins l’hort. I l’endemà, a primera hora, vàrem anar a veure què havia passat. Hi havien mort 7 llimacs. Gràcies a la cervesa ja no hi ha tants llimacs, la qual cosa ens permeté sembrar moltes més verdures sense que se les menjassin.

Dues setmanes abans de Nadal estàvem preocupats per l’hort, ja que no teníem el sistema de regadiu posat, i vàrem fer tot el possible per no haver de tornar a l’institut per regar. Així els darrers dos dies de abans de Nadal vàrem treballar molt amb ajuda d’en Víctor per poder tenir el sistema de regadiu instal·lat. Ara podem dir que, després d’alguns inconvenients, funciona perfectament.

En general, ens va costar molt, però ens ha agradat perquè ara ja hi creixen les plantes i ens dóna una gran varietat de verdures. Resulta molt curiós ser testimonis del procés pel qual una llavor es converteix en una planta. Un altre aspecte interessant és el fet de poder menjar més sa, ja que les nostres verdures i hortalisses són ben naturals. L’hort servirà per vendre fruites i verdures al mercat. De moment, tot va molt bé, creix ràpid, ara sols queda esperar.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s