Projecte Solidari Golf per la Tramuntana

PROJECTE SOLIDARI GOLF PER LA TRAMUNTANA

Els alumnes de 1r ESO durant el primer trimestre han participat en el Projecte Solidari Golf per la Tramuntana. Es tracta d’una iniciativa educativa que sorgeix després de l’incendi forestal que es declarà al municipi d’Andratx de l’illa de Mallorca i que estigué actiu des del 26 de juliol fins al 13 d’agost del 2013. S’hi cremaren un total de 2.335 hectàrees dels municipis d’Andratx, Estellencs i Calvià, concretament, un 2% de la Serra de Tramuntana, per la qual cosa va ser considerat el més important de la història de les Illes Balears. El projecte mediambiental és dissenyat amb l’objectiu de conscienciar els més joves sobre la importància de conèixer, valorar, conservar i protegir els nostres boscs i més especialment la Serra de Tramuntana. En aquest projecte, hi han col·laborat l’obra social de Palmer 56, la consultoria ambiental Gram, la Conselleria de Medi ambient, l’Ibanat i els diferents centres educatius participants.

Un d’aquests centres participants ha estat el nostre institut. Els alumnes de 1r ESO han dut a terme diferents activitats:

– La primera va ser una xerrada en la qual els explicaren com s’originen els incendis i, el que es més important, què podem fer per evitar-los.

– En una segona tingueren l’oportunitat de jugar amb un “mèmori gegant”, d’imatges espectaculars, que els va permetre posar en pràctica el que havien après a la sessió inicial.

– I una tercera que consistí en una visita a la finca pública de Menut, a Lluc, al terme municipal d’Escorca. Fou una visita que ells mateixos us explicaran amb els seus escrits. Al mateix temps varen poder participar en un concurs de fotografia lligat a la visita a Menut, amb la intenció de conèixer millor els nostres boscs.

També ens deixaren unes fotografies relacionades amb l’incendi d’Andratx , amb les quals vàrem muntar una exposició a l’entrada del nostre institut, que tingué per títol “Paisatge en Silenci” i que va ens va permetre reflexionar sobre què passa al bosc després d’un incendi i quines feines són més necessàries per restaurar el mal que s’ha produït.

tramuntana bloc

Estam tots d’acord que aquest projecte ens ha permès reflexionar sobre la importància de preservar el nostre entorn forestal davant d’un dels seus grans enemics, els incendis, com també conèixer millor la nostra Serra de Tramuntana.

CONCURS DE FOTOGRAFIA

També relacionat amb el projecte Solidari Golf per la Tramuntana es va convocar un concurs de fotografia. Les fotografies s’havien de realitzar durant la visita a Menut, i l’únic requisit era que la seva temàtica fos el bosc.

Les fotografies guanyadores es van seleccionar el 17 de desembre de 2015, a la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, al municipi de Palma. El jurat, que estava format per la tècnica d’IBANAT responsable de la supervisió del Projecte i les dues educadores encarregades de les actuacions, va comptar per a la decisió final amb el responsable del Projecte Solidari Golf per la Tramuntana.

El dia 12 de febrer i coincidint amb el dia mundial de l’educació ambiental es van fer entrega, a cada un dels instituts corresponents, dels premis individuals a la millor fotografia en la categoria d’alumnes, un premi a la fotografia amb més vots en la categoria d’aula i un premi a la millor fotografia en la categoria de professors. El jurat va elegir les fotografies semifinalistes seguint els criteris d’originalitat, missatge que es transmet i tècnica.

Els premis a les millors fotografies (categoria d’alumnes) varen esser per a Patricia Alemany, de l’IES Baltasar Pòrcel (Andratx), de 2n d’ESO B, i per a Teresa Price, de l’IES Josep Font i Trias (Esporles), de 1r d’ESO B. Aquest premi va consistir en una estada d’una nit amb la unitat familiar (fins a sis persones) al refugi que triïn del Govern de les Illes Balears.

El premi individual a la millor fotografia dels professors és per a Toni Andrés Luque, de l’IES Calvià, que va fotografiar una planta del viver forestal de Menut.
Finalment, el premi a l’aula més votada, que consisteix en un desplaçament en autocar per a tota l’aula a un parc natural de Mallorca, ha estat per a l’aula de 1r d’ESO F de l’IES Calvià.

Aquest concurs ens ha permès conèixer millor els boscos presents a les nostres illes i la biodiversitat associada, valorar la importància dels boscos, potenciar les actituds de respecte i conservació dels boscos, difondre bones pràctiques ambientals, promoure l’estimació pel nostre entorn i aconseguir la disminució dels incendis forestals.

Enhorabona a tots i totes per la vostra participació i molt especialment a na Teresa.

Premi Teresa revista gros

arbre Teresa bloc

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s