El món de la cèl·lula

Els alumnes de 1 ESO a l’àrea de Biologia i Geologia han treballat el tema de la «Cèl·lula». Després d’identificar la cèl·lula com a unitat estructural i funcional que forma els éssers vius, varen realitzar diferents activitats per poder arribar a una millor assimilació d’aquest concepte. Entre d’altres, podem destacar:

– La construcció d’un model d’una cèl·lula animal o una vegetal, amb els seus diferents orgànuls i parts i explicant-ne les funcions de cada un. Aquesta tasca la desenvoluparen en petits grups, amb materials diferents, alguns realitzaren models tridimensionals, altres plans i amb els resultats muntaren una petita exposició al «hall» del nostre institut, la qual cosa va permetre mostrar la seva feina a la resta de la comunitat educativa.

– Han realitzat pràctiques al laboratori gràcies a les quals han après a emprar un microscopi, a preparar una mostra microscòpica i a observar cèl·lules vegetals de l’epiteli d’una ceba, estomes de fulles de lliri …

– També participaren en un taller de la “Caixa”, precisament amb el nom d’aquest article, “El món de la cèl·lula”, on repassaren els conceptes treballats a l’aula i realitzaren observacions de: plàncton de l’Antàrtida, cèl·lules branquials d’un musclo, cèl·lules vegetals de la polpa de la tomàtiga o de la fulla de porro entre altres.

Segons l’opinió dels nostres alumnes, aquestes activitats els han permès:

– Entendre millor com és i com funciona una cèl·lula, segons en Guillem Bestard de 1rC.

– Aprendre com funciona un microscopi i com es prepara una mostra per poder ser visualitzada, al mateix temps que feien observacions. És el que opina n’Aina Vicens, de 1rC.

– Entendre que al món hi ha coses que per la seva mida (molt petit) el nostre ull no és capaç de veure; gràcies al microscopi les hem observat. I que tot hi ser molt petites són bàsiques en el funcionament de la vida. Per a en Max Rinck de 1r C és el més important.

– A en Toni Juan, de 1r C, el que més li has agradat ha estat observar mostres ja preparades de teixit de vas sanguini, mucoses de la pell de la boca, cèl·lules cerebrals … que nosaltres no podíem preparar.

– Segons na Maria Puerto, també de 1r C, el més remarcable és tota la vida que hi pot haver en una gota d’aigua.

En general, a tots els han agradat les activitats i els han permès valorar una mica les aportacions científiques al coneixement de la vida que ens envolta.

celula bloc

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s