Entrevista a Miquel Àngel Cañellas

Can Molinas és un forn i pastisseria obert a Valldemossa el 1920 pels germans Miquel i Tomeu Cañellas Nadal, nascuts a Bunyola i de malnom de Can Molí. Can Molinas és una pastisseria amb més de 90 anys d’antiguitat. Avui dia s’hi segueixen fent les mateixes receptes que s’elaboraven antigament. Actualment el forn és dirigit pels néts de Miquel Cañellas, Maria i Miquel Àngel Cañellas Calafat a les tres sucursals que tenen a Valldemossa. L’any 2007, Can Molinas va rebre el Premi Ramon Llull.

Com va començar aquest negoci familiar? Ens podries explicar un poc com va ser?

El meu padrí  Miquel Cañellas es va casar amb una valldemossina, Maria Estrades. Ell sempre havia estat forner, ja que a Bunyola la seva família tenia un forn. La meva padrina va anar a viure a Bunyola amb el seu marit, però van decidir tornar a viure a Valldemossa. Finalment,van obrir el forn de Can Molinas que hi ha actualment.

Per què varen anomenar aquest negoci Can Molinas?

A la meva família sempre els han dit de Can Molí, ells eren de Bunyola i venien a festejar a Valldemossa amb les al·lotes del poble. Quan venien aquests dos al·lots (el meu padrí i el seu germà) amb carruatge,

els veïns sempre cridaven: “ Ara vénen es de Cas Molí”. La gent ja els coneixia amb aquest malnom, així que van decidir posar-hi aquest nom al forn.

Quantes generacions hi ha hagut a aquest negoci durant quasi 100 anys? Ha estat important aquest negoci per a la teva família?

Bé, són tres generacions que hem dirigit aquest negoci. La primera els meus padrins, Maria i Miquel; la segona els meus pares, Bernat i Antònia; actualment el portam la meva germana Maria amb el seu marit i jo.

Qui va inventar la famosa Coca de Patata?Per quin motiu vàreu anomenar-la Coca de Patata? Quan va començar a tenir èxit?

Aproximadament a l ‘any 1920 es va inventar la recepta de la coca de patata. Primer la recepta la tenia el meu padrí i després el meu pare la va seguir fent. Antigament les coques de patata es feien grosses i després es tallaven amb a trossos petits. La vàrem anomenar Coca de Patata perquè el seu ingredient principal és la patata.El seu èxit va sorgir sobre els anys setanta, la seva popularitat va augmentar gràcies al turisme.

Creus que les coques de patata són un símbol de Valldemossa?

Les coques de patata són un símbol d’aquest negoci familiar com de Valldemossa. A Can Molinas són el nostre producte estrella , ja que la gent les compra en forma d’agraïment o regal.

Podries dir-nos alguns ingredients que duu la Coca de Patata? Podria considerar-se un secret?

Alguns dels ingredients que porta aquesta coca són la patata, el saïm, la farina, els ous, sucre,l’oli, la llet..

Sí, es pot considerar un secret perquè tenim la nostra pròpia recepta i la forma de fer-la, que només coneixem la família.

Quantes Coques de Patata vens aproximadament amb un dia? I quan hi ha les festes al poble?

Al dia aproximadament venem entre 100 i 600 coques de patata. Això depèn del dia i l’època de l’any en què ens trobem. A l’època que en venem més és per les festes d’estiu, més que res, les de la Beata .

Miquel Àngel Cañellas

Teniu productes especials per quan vénen les festes? Quins són?

Tot l’any, i més que res a l’estiu, venem més les coques de patata. Per Pasqua venem més les panades dolces,salades i els crespells. Per Nadal, la coca pagesa amb anís , les coques de patata grosses i les coques de torró. Per Carnaval, la coca amb talladles. Per les Verges, els bunyols de vent. I per Tot Sants, els rosaris. Per comunions o bodes ens solen demanar els pastissos de xocolata i de crema cremada.

Quins productes importants veneu a part de la Coca de Patata?Han sofert modificacions al llarg d’aquests anys? Hi has pensat mai, a fer-los alguna modificació?

A part de la coca de patata  també tenim el gató d’ametlla, les ensaïmades …

Des que el meu pare em va donar la recepta i em va cedir el negoci familiar, les receptes no han sofert cap tipus de modificació.

Mai no he pensat canviar-les perquè el negoci funciona així com les faig .

Quants d’anys fa que et dediques a aquest negoci? Sempre havies volgut dedicar-t’hi a n’ això?

Ja fa quasi una trentena d’anys que em dedic a la feina de forner. Realment mai no havia plantejat ser-ho, però com que vaig néixer en aquesta casa doncs no vaig tenir altra opció , però tampoc no em va desagradar a l’hora de decidir-ho.

Com és el dia a dia d’un forner? Com t’organitzes?

Bé, el matí arribam al forn devers les sis de la matinada.El primer que feim es posar llenya al forn, perquè es comenci a escalfar per així després poder enfornar els productes. Feim pa, coques de verdura, les ensaïmades, les coques.. Mentre s’estan coent  al foc els productes, preparam tot el que s’ha de coure l’endemà. Quan els productes estan fets el repartidor els reparteix al forn de dalt, a ‘’Los Tilos’’ i a alguns bars del poble.

Ha succeït alguna crisi o una època de molta feina al llarg de tots aquests anys? I algun moment d’esplendor? Quin/s?

Sí, els meu padrí m’ha contat que després de la guerra era molt difícil aconseguir els productes bàsics.

Can Molinas tenia una gran responsabilitat de proveir de pa i d’altres productes Valldemossa, ja que era l’únic forn del poble. Des que va començar a venir turisme al poble, no hem tengut cap crisi més. L’any que van dur Santa Catalina Tomàs no vam aturar de fer feina en cap moment, ja que molta gent venia i comprava coques fins que s’acabaven.

Quan et retiris del negoci creus que seguirà?A qui el cediràs?

Sí, està clar. Hi ha molta gent interessada a fer feina en aquest negoci, ja que, és un negoci amb molts de beneficis. Ben bé no sé a qui li deixarem el negoci, la meva germana i jo ens hi hem de posar d’acord. (Fent broma) Si voleu, a l’estiu veniu a

fer feina al forn i així apreneu l’ofici de forner.

En Miquel Àngel Cañellas i la seva família són un exemple de bon treball. La seva dedicació i el bon tracte els han fet capaços de tenir èxit en aquest negoci i això ho demostren  els seus quasi cent anys de servei al poble. Bé, per acabar li agraïm que ens hagi facilitat aquesta entrevista i haver-nos contat un poc la història de la seva família. Esperam poder gaudir tota la nostra vida del sabor de les Coques de Patata.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s