Aprenentatge cooperatiu

Enguany, des del departament de Ciències Socials s’ha volgut dur a terme una experiència d’aprenentatge cooperatiu a un curs de 1r d’ESO que ha donat molt bons resultats. I aquí us volem fer una petita resenya de tot el procés:

L’objectiu principal que es va pensar per anar construint l’experiència va ser el d’incorporar la responsabilitat entre l’alumnat de què ells són els protagonistes del seu propi aprenentatge. A principi de curs, gairebé tot el grup (una vintena) arribaven a l’Institut amb una estructura tradicional d’aprenentatge, és a dir, acostumats a escoltar explicacions magistrals asseguts individualment als seus pupitres, fer les activitats encomanades i, al final de la unitat, un examen. En proposar altres estructures de caire més col·laboratiu, ens vàrem trobar, sobretot al començament, dificultats com ara respectar el torn de paraula, autoexigència (ja no és una demanda exterior del professor sinó que se n’adonen que si no fan la part de la seva tasca tot el grup es ressent) i co-responsabilitat. La bona notícia és que a poc a poc, a mida que els grups de treball es varen anar fent més estables i vàrem poder incloure cercles de comunicació de manera periòdica per a poder expressar i resoldre els conflictes sorgits, els grups s’engrescaren en la feina molt motivats.

Per altra banda, també ens adonàrem que el coneixement no tan sols és memoritzar una sèrie de dades d’un llibre o dur a terme uns procediments dictats de manera única sinó que aquest s’ha de poder reinterpretar, rectificar, ampliar, és a dir, vàrem poder experimentar que el coneixement és una experiència creativa i no tan sols reproductiva.

El curs que ve de ben segur que seguirem duent a terme aquestes pràctiques!

orientació bloc

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s