Sortida a l’Audiència Provincial, per Ernest Ruiz

El passat 7 de febrer de 2011, els alumnes de 4t d’ESO del nostre institut vàrem realitzar una sortida a l’Audiència Provincial de Palma, emmarcada dins la programació de l’assignatura Educació Eticocívica.

L’activitat formava part de la iniciativa “Educar en Justíca”, que va començar ara fa vuit anys i consistia, bàsicament, en la presència de l’alumnat en un judici real per a conèixer part del funcionament del món del poder judicial.

Abans d’iniciar-se el judici, les dues monitores ens van reunir a la sala del jurat per a fer-nos una breu explicació del què veuríem. Així, ens van explicar les diferents figures que podríem observar en el judici (jutges, missers, secretari judicial i fiscal) i les seves respectives funcions i el procediment estàndard d’un procés judicial.

Una vegada acabat el judici anterior, que es va allargar una mica, es va iniciar el procediment que havíem de presenciar. L’argument, tot i que no estava del tot clar, era el següent: el vespre del dia 6 de març de 2009, dos homes, aparentment sota els efectes de l’alcohol i veïns del carrer on es va produir l’incident, van tenir una disputa física, on, en un moment donat, un dels dos homes va mossegar-li l’orella a l’altre individu, arrabassant-li un tros del lòbul. Per al primer, el fiscal demanava 4 anys de presó; mentre que per al segon, una multa econòmica.

El jutge que presidia la sessió (n’hi havia tres) va demanar la versió dels fets de cada acusat (era un cas especial, ja que les dues persones eren acusades i no acusat i víctima, com és el més freqüent) i, posteriorment, van respondre a les preguntes del fiscal i dels missers. Després de les seves declaracions, varen entrar a testificar els diferents testimonis. Sobre les dotze, però, es va demanar el testimoni de la metgessa forense i, com que no havia estat avisada, es va suspendre el judici fins la seva arribada.

El temps que el judici va estar suspès, vàrem parlar amb el jutge ponent, encarregat de redactar la sentència, al qual vàrem demanar els nostres dubtes sobre el funcionament del món judicial i, a continuació, vàrem berenar.

Sobre les dotze i vint i amb l’arribada de la metgessa forense, es va reprendre la sessió. No varen ser necessaris més testimonis, així que tant el forense com els missers varen fer les seves peticions de sentència als jutges, que varen tancar la sessió i es varen retirar a deliberar.

Abans del nostre retorn al centre, ens varen mostrar i explicar una presentació de Power Point sobre la nova oficina judicial, que va tancar la nostra sortida a l’Audiència Provincial de Palma.

Ernest Ruiz

C

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s